Hildegarda z Bingenu oceňuje zádušník ako liečivo proti všelijakým chorobám, čo potvrdzujú tiež herbáre z raného novoveku. Na liečebné účely sa zádušník začal používať už v 12. storočí, v Európe sa stal známy ako švajčiarsky čaj. Zádušník sa po stáročia používal v pivovarníctve. Dával sa do sudov s pivom, aby sa pivo vyčistilo a dostalo lepšiu chuť. Používal sa ako syridlo pri výrobe syrov.
Zádušník obyčajný - brečtanovitý
liečivá a chutná aromatická bylinka z lúk i záhrad
známa neznáma bylinka – používali ju naši predkovia na liečenie záduchu – prieduškovej astmy
Zádušník má blahodarné účinky na organizmus, možno ho využiť v kuchyni ako výborné zdravé korenie. Rastie v prírode, ale môžete ho aj pestovať na záhrade ako peknú, jemnú pôdopokryvnú rastlinu.
Zádušník obyčajný, niekedy nazývaný tiež břečťanovitý (Glechoma hederacea), je výborným zeleným korením i liečivkou. V záhonoch je považovaný za burinu, ale zároveň môže poslúžiť ako nenáročná, pohľadná, a navyše jedlá a voňavá pôdopokryvná rastlina. Znesie slnko aj tieň, avšak na slniečku rastie lepšie a zjari bohato kvitne, čím poteší nielen nás, ale aj včely a čmeliaky. Nedá sa zohnať v lekárni, preto si ho musíte nazbierať sami. Je veľmi drobný, rastie v hustých kobercoch – zozbierať 1 meter štvorcový plochy trvá aj jednu hodinku.
Kde rastie a kedy ho zbierať?
Zádušník nájdeme na lúkach, na stráňach, v krovinách i pozdĺž ciest. Táto trváca bylina s čiastočne plazivými stonkami sa začína rozrastať už koncom marca, má malé obličkovité až srdcovité listy a drobné kvetom hluchavky podobné fialovo modré kvety. Vňať na liečebné účely zbierame v čase kvitnutia – teda od apríla do júla. Mladé lístky do kuchyne možno zbierať ešte skôr. Najviac účinných látok má v čase kvitnutia – ak bylinku chceme použiť pre liečbu. Túto bylinku odporúčam pre tieto účely usušiť do zásoby, suší sa v tieni alebo pri umelom teple, ktoré nesmie presiahnuť 30°C. Zádušník je vhodný do čajových zmesí sušený aj čerstvý.
Aké látky obsahuje?
Zádušník obsahuje až 7% trieslovín, súbor horčín nazývaný glechomin, cholín, organické kyseliny, silice, saponíny, minerálne soli (veľa draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a železa), karotenoidy. Vitamín C sa vyskytuje v množstve okolo 50 mg v 100 g vňate.
Má jemné, ale dôrazné zvieravé účinky. Povzbudzuje vylučovanie žalúdočných štiav a podporuje látkovú výmenu, účinne čistí pečeň od ťažkých kovov. Odporúča sa užívať ľuďom so zníženou žalúdočnou kyslosťou a nedostatočnou tvorbou žlče. Vďaka blahodárnym vonným siliciam pomáha pri poruchách trávenia a nadúvaní. Na zápal žalúdka účinkuje nálev (polievková lyžica byliniek na šálku horúcej vody, 10 minút lúhujeme), pijeme ho 3 x denne medzi jedlami, prípadne sirup alebo kvapky zo zádušníka.
Výborne pôsobí aj proti akútnej či chronickej hnačke – nemá vedľajšie nežiadúce účinky. Jemne hojí a regeneruje sliznicu čreva.
Liečivka z Čarovnej bylinkovej záhrady
Zádušník pôsobí protizápalovo, vďaka čomu možno kvitnúcu vňať užívať pri zápaloch dýchacieho, tráviaceho aj močového systému, ktoré dezinfikuje aj hojí.
Detoxikuje pečeň, upravuje trávenie, posilňuje pľúca a ešte poskytne veľa vitamínov, ktoré na jar tak potrebujeme. Je vynikajúci na jarnú detoxikačnú kúru.
Pôsobí pozitívne na dýchacie ústrojenstvo – je osvedčeným liekom na prieduškovú astmu záduch – nie nadarmo sa mu hovorí zádušník. Zádušník má zázračnú schopnosť rozpúšťať hlieny, napomáha vykašliavať hlieny, uvoľňuje dušnosť, tlmí zápaly priedušiek, nádchu a ostatné ochorenia dýchacích ciest. Využíva sa v prieduškových čajových zmesiach spoločne s podbeľom, tymiánom, topoľovkou, sedmokráskou, divozelom. My ho v hojnom množstve pridávame do prieduškového sirupu ako základnú bylinku.
Zádušník sa významne uplatňuje tiež pri chorobách močového ústrojenstva. Uvoľňuje, pri dlhšom užívaní aj pomaly rozpúšťa močové kamene, piesok v obličkách a žlčové kamene. Odstraňuje bolesti pri zápale močového mechúra a močových ciest, uvoľňuje s tým súvisiacu zástavu močenia. Je tiež súčasťou čaju proti pomočovaniu detí. Obsahuje veľa vitamínov, čo ďalej rozširuje jeho použitie ako posilňujúceho prostriedku pri hypovitaminóze (nedostatku vitamínov v organizme), chudokrvnosti a chrípke.
Zvonka môže nálev aj odvar poslúžiť ako protizápalové kloktadlo, silným odvarom zo zádušníka sa odporúča umývať kožné vyrážky, ekzémy, zahnisané, mokvajúce a zle sa hojace rany.
RECEPTY
Nálev („čaj“) zo zádušníka pripravíme z kávovej lyžičky sušenej vňate alebo dvoch lyžičiek čerstvej bylinky, zalejeme 1/4 l vriacej vody, necháme 10 minút vylúhovať. Ak chceme razantnejší účinok, pripravíme radšej odvar – rovnaké množstvo zádušníka necháme 3 minúty variť, 10 minút vylúhovať. Oboje pijeme 3x denne.
Sirup zo zádušníka vynikajúci na zápal priedušiek ale aj na celkové posilnenie organizmu – užívame polievkovú lyžicu 3-4x denne pri kašli a ďalších dýchacích problémoch vrátane ľahšej astmy.
Olej zo zádušníka na kŕčové žily – čerstvú vňať nasekáme keramickým nožom, zalejeme olejom tak, aby bola potopená a necháme vylúhovať 21 dní v teple. Zlejeme, používame k potieraniu nôh pri kŕčových žilách.
Alkoholová tinktúra alebo bezalkoholové kvapky zo zádušníka brečťanovitého.
Zádušník brečtanovitý zbierame v Čarovnej bylinkovej záhrade – poznáte túto liečivú bylinku?